Κυριακή, 30 Μαρτίου 2014

"Η γη από ψηλά" στο Ίδρυμα Ευγενίδου


    Την Παρασκευή στις 14 Μαρτίου 2014, καταφέραμε τελικά, μετά από ακύρωση άλλου σχολείου, να επισκεφτούμε την έκθεση "Η γη από ψηλά" που περιλάμβανε, σύμφωνα με το δελτίο τύπου, "πρωτότυπα εκπαιδευτικά εργαστήρια" για μαθητικές ομάδες Στ Δημοτικού στο Ίδρυμα Ευγενίδου.
    Αντιγράφουμε από το δελτίου τύπου:
Τα πρωτότυπα όσο και διαδραστικά αυτά εργαστήρια πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του γαλλου-ελληνικού φεστιβάλ «Γεωσυναντήσεις», με πρωτοβουλία της εταιρείας «Conférences sans Frontières», του Μαριολοπουλείου-Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, στο πλαίσιο του προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014.

Τα εργαστήρια αυτά βασίζονται στην ομότιτλη έκθεση του γαλλικού περιφερειακού οργανισμού προώθησης επιστημονικού πολιτισμού Centre Sciences. Χάρη σε δορυφορικές εικόνες της γαλλικής εταιρείας PlanetObserver, η έκθεση αυτή δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να ανακαλύψουν με διαδραστικό τρόπο και πειράματα τη συμβολή της δορυφορικής απεικόνισης στην κατανόηση και στην πρόβλεψη των φυσικών φαινομένων.

Στόχος των εργαστηρίων είναι να βοηθήσουν τους μαθητές να κατανοήσουν τη συμβολή της διαστημικής τεχνολογίας στη γνώση της Γης και της γεωφυσικής, στη παρατήρηση του κλίματος και την κατανόηση των κλιματικών αλλαγών, στην παρατήρηση των περιβαλλοντικών μεταβολών και των κλιματικών καταστροφών, στην παρατήρηση των ακτογραμμών, καθώς και σε άλλους τομείς όπως, η χρήση γης ή η γεωργία μέσω δορυφόρου.
        Η αλήθεια είναι ότι, από την περιγραφή του δελτίου τύπου της έκθεσης/εργαστηρίου και από το γεγονός ότι είχε την "υπογραφή" του Ιδρύματος Ευγενίδου είχαμε μεγάλες προσδοκίες από αυτή την προσπάθεια. Δυστυχώς, όμως, σε σύγκριση με τις αναμονές μας τουλάχιστον, το αποτέλεσμα δεν μας ενθουσίασε, μας φάνηκε φτωχό και τετριμμένο, ενώ ούτε και η παρουσίαση ήταν -κατά τη γνώμη μας- η καλύτερη δυνατή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου