Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Ταινιοθήκη της Ελλάδας


Ο κινηματογράφος "Λαΐς" όπου στεγάζεται σήμερα η Ταινιοθήκη στην Ιερά Οδό, στην Αθήνα.
 Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος αποτελεί την εξέλιξη της δραστηριότητας της Κινηματογραφικής Λέσχης Αθηνών που ιδρύθηκε το 1950 από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου Αθηνών, και η ιστορική πρώτη προβολή της έγινε στις 22 Νοεμβρίου 1950, στην αίθουσα «Παρνασσός», με την ταινία "Το Κοράκι" του Ανρί Κλουζό.


Από τη συλλογή της Ταινιοθήκης: Κινηματογραφικά κοστούμια.
 Με την οργάνωση κινηματογραφικών προβολών σε τακτικές βάσεις, τις εισηγήσεις, τις συζητήσεις, τις αναλύσεις των ταινιών δημιουργήθηκε ένα κέντρο έμμεσης κινηματογραφικής παιδείας, έρευνας, τεκμηρίωσης και εν μέρει τεχνικής ενημέρωσης, ενώ με την εντατική προσπάθεια αναζήτησης και συγκέντρωσης των παλαιότερων ελληνικών ταινιών και ντοκουμέντων, σηματοδοτήθηκε η αρχή της σύστασης ενός υποτυπώδους κινηματογραφικού αρχείου.


Από τη συλλογή της Ταινιοθήκης: Ατμοκίνητη (!) μηχανή προβολής.
 Το ίδρυμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος σήμερα είναι ένας πολιτιστικός φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει ως στόχο την έρευνα, συγκέντρωση, διάσωση και προβολή της ελληνικής και παγκόσμιας κινηματογραφικής κληρονομιάς. 
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος είναι, από το 1983, τακτικό μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κινηματογραφικών Αρχείων (FIAF) και ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κινηματογραφικών Αρχείων (ACE). Συμμετέχει επίσης στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στην Κριτική Επιτροπή Κρατικών Κινηματογραφικών Βραβείων ποιότητας.

Από τη συλλογή της Ταινιοθήκης: Ζωοτρόπιο.
 Αναλυτικά ο σκοπός της λειτουργίας της Ταινιοθήκης της Ελλάδος μπορεί να συνοψιστεί στα ακόλουθα σημεία: 
(α) H συγκέντρωση ταινιών κινηματογράφου παντός είδους, ελληνικής ή αλλοδαπής παραγωγής, η ταξινόμησή τους, η συντήρηση, η διαφύλαξη και η διάδοση αυτών. 
(β) Η συγκέντρωση και διαφύλαξη των κινηματογραφικών τεκμηρίων (φωτογραφίες, άρθρα, βιβλία, σενάρια, μακέτες σκηνικών, εφημερίδες, κοστούμια, διαφημιστικό υλικό, προγράμματα και γενικά στοιχεία που έχουν σχέση με την ιστορία του Κινηματογράφου). 
(γ) Η σύνδεση του ιδρύματος με αλλοδαπούς ομοειδείς οργανισμούς και τη FIAF, καθώς και την ανάπτυξη πνευματικών, καλλιτεχνικών σχέσεων και κοινών εκδηλώσεων με αυτά. 
(δ) Η οργάνωση τακτικών προβολών, η έρευνα της τεχνικής και ιστορικής εξέλιξης του κινηματογράφου και, τέλος, η δημιουργία Μουσείου Κινηματογράφου.

Από τη συλλογή της Ταινιοθήκης: Μηχανή προβολής και μπομπίνες ταινιών.
 Σημαντική προσφορά της Ταινιοθήκης αποτελεί ο τομέας παροχής υπηρεσιών σε ερευνητές του κινηματογράφου, σπουδαστές, καθηγητές, κριτικούς κινηματογράφου, δημοσιογράφους και κάθε ενδιαφερόμενο, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό. Με μια πλούσια και ενημερωμένη συλλογή βιβλίων, η εξειδικευμένη κινηματογραφική βιβλιοθήκη, μαζί με την σπάνια συλλογή κινηματογραφικών ταινιών σε βίντεο που διαθέτει η Ταινιοθήκη, αλλά και η χρήση του ψηφιακού αναγνωστηρίου, βοηθούν σημαντικά τον σύγχρονο μελετητή. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η μηχανογράφηση που αφορά στο σύνολο της Ελληνικής φιλμογραφίας, ώστε η πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές να γίνει ευχερέστερη και αμεσότερη.

Από τη συλλογή της Ταινιοθήκης: Προβολέας.
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος περιλαμβάνει μια σειρά από επιμέρους τμήματα, στα οποία βρίσκεται κατανεμημένο το αρχειακό υλικό της και τα οποία έχουν αναλάβει την επιμέλεια των διαφορετικών εργασιών της Ταινιοθήκης ανάλογα με την αρμοδιότητα του κάθε τμήματος και με τη βοήθεια του καταρτισμένου και εξειδικευμένου προσωπικού με το οποίο στελεχώνονται.

Τα τμήματα αυτά διακρίνονται ως εξής:
- Εργαστήρια αποκατάστασης, συντήρησης και φύλαξης του αρχειακού υλικού
- Βιβλιοθήκη
- Ψηφιακό αναγνωστήριο
- Μουσείο

Σημείωση: Οι φωτογραφίες προέρχονται από την επίσκεψη της τάξης μας στην Ταινιοθήκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου