Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

14 Εξαιρετικές Βιβλιοθήκες της Αθήνας (Β΄ μέρος)

Αυτό είναι το δεύτερο μέρος του αφιερώματός μας στις Βιβλιοθήκες. Περιλαμβάνει Πανεπιστημιακές, Δημοτικές και βιβλιοθήκες Ιδρυμάτων. Θα υπάρξει και τρίτο μέρος που θα συμπεριλαμβάνει τις υπόλοιπες Δημοτικές και μικρές ιδιωτικές βιβλιοθήκες. Με τα  πολύ χρήσιμα σχόλια του πρώτου μέρους του αφιερώματος, επισημάναμε περισσότερες από 50 βιβλιοθήκες στην Αττική. Οπότε, σε αυτό τον ανοιχτό διάλογο θα θέλαμε να μας επισημάνετε βιβλιοθήκες, τις οποίες πιθανώς δεν έχουμε βρει. 
Σύντομα θα ακολουθήσει το αφιέρωμα με τις βιβλιοθήκες των πόλεων της Ελλάδας.
 
 
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
 
Τον Οκτώβριο του 1998 θεσμοθετείται η Διεύθυνση Βιβλιοθηκών και τον Οκτώβριο του 2005 ιδρύεται ενιαία Κεντρική Βιβλιοθήκη που λειτουργεί ως αυτοτελής και αποκεντρωμένη μονάδα σε επίπεδο Διεύθυνσης με τίτλο «Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΕΚΠΑ».
Έργο της είναι ο συντονισμός των λειτουργιών των βιβλιοθηκών του ΕΚΠΑ.
Στη Διεύθυνση Βιβλιοθηκών, υπάγονται οι έξι κεντρικές Βιβλιοθήκες:
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας, η οποία καλύπτει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της Ιατρικής Σχολής και των Τμημάτων Οδοντιατρικής και Νοσηλευτικής.
Βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής, η οποία καλύπτει τις ανάγκες και απαιτήσεις των Τμημάτων της Θεολογικής Σχολής.
Βιβλιοθήκη Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, η οποία καλύπτει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των τμημάτων της Νομικής Σχολής και του ανεξάρτητου Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Βιβλιοθήκη Παιδαγωγικών Επιστημών, η οποία καλύπτει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των ανεξάρτητων Τμημάτων Επιστήμης, η οποία καλύπτει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των ανεξάρτητων Τμημάτων Φυσικής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Δημοτικής Εκπαίδευσης και Εκπαίδευσης της Προσχολικής Ηλικίας.Σε αυτήν, επίσης, εντάσσονται τα Φοιτητικά Αναγνωστήρια της Πανεπιστημιακής Λέσχης, που εκπροσωπούνται στο Εφορευτικό Συμβούλιο από τον Πρόεδρο της Πανεπιστημιακής Λέσχης.
Βιβλιοθήκη της Σχολής Θετικών Επιστημών, η οποία καλύπτει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των τμημάτων της Σχολής Θετικών Επιστημών και των ανεξάρτητων Τμημάτων Φαρμακευτικής και Mεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης.
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής, η οποία καλύπτει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής.
Ολες οι πληροφορίες για τις Πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες υπάρχουν εδώ
 
 
 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΣΟΒΕΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
 
Η Κεντρική Βιβλιοθήκη βρίσκεται στου Ζωγράφου, στην Πολυτεχνειούπολη.
Υπάρχουν δυο παραρτήματα στην Πατησίων: Βιβλιοθήκη / Αναγνωστήριο Κτιρίου Αβέρωφ (Ροτόντα) και Κτιρίου Μπουμπουλίνας (5ος όροφος)
Εξυπηρετεί συνολικά 25.000 μέλη της πολυτεχνειακής κοινότητας (μέλη ΔΕΠ, Φοιτητές και Προσωπικό Ε.Μ.Π.) καθώς και εξωπανεπιστημιακούς χρήστες.
Εξυπηρετεί συνολικά 25.000 μέλη της πολυτεχνειακής κοινότητας (μέλη ΔΕΠ, Φοιτητές και Προσωπικό Ε.Μ.Π.) καθώς και εξωπανεπιστημιακούς χρήστες
Μέσος όρος ημερήσιας επισκεψιμότητας: 500 άτομα 2012: Εγγεγραμμένοι ενεργοί χρήστες 14.164 Ετήσιοι Δανεισμοί 68.048
Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ε.Μ.Π. στη σημερινή κοινωνία της πληροφορίας αποτελεί αναπόσπαστο κρίκο της αλυσίδας της ερευνητικής και εκπαιδευτικής διαδικασίας του Ιδρύματος.
Ολες οι πληροφορίες για τη βιβλιοθήκη του Μετσοβείου βρίσκονται εδώ
 
 
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
 
Η Βιβλιοθήκη στεγάζεται στο κεντρικό, νεοκλασικό κτίριο του Πανεπιστημίου σε τέσσερα επίπεδα συνολικής έκτασης 1.900 τ.μ.
Η συλλογή της, που καλύπτει το ευρύ επιστημονικό πεδίο των κοινωνικο-πολιτικών επιστημών, είναι ανοικτής πρόσβασης, δηλ. οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν μόνοι τους το υλικό στα ράφια.
 
 
Σκοπός της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Παντείου Πανεπιστημίου είναι η κάλυψη, η υποστήριξη και η προώθηση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων της ακαδημαϊκής κοινότητας του Παντείου Πανεπιστημίου στο πλαίσιο των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων, και η διεύρυνση των ακαδημαϊκών στόχων και του κοινωνικού ρόλου του Παντείου Πανεπιστημίου.
Όλα τα μέλη του Παντείου Πανεπιστημίου έχουν δικαίωμα χρήσης των υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης αφού προμηθευτούν την κάρτα Βιβλιοθήκης.
Οι συλλογές ανοικτής πρόσβασης και οι χώροι ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης είναι διαθέσιμοι και σε εξωτερικούς χρήστες, οι οποίοι μπορούν να αναζητήσουν υλικό και να μελετήσουν στο αναγνωστήριο.
Για το σύστημα δανεισμού βιβλίων, μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες εδώ
Για τις δικτυακές και ψηφιακές υπηρεσίες, αναζητείστε πληροφορίες εδώ
Στον ιστότοπο του Παντείου μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες για τη βιβλιοθήκη: http://www.library.panteion.gr/index.php?lang=el
Το Πάντειο βρίσκεται στη Λ. Συγγρού 136
Ωράριο Λειτουργίας
Δευτέρα - Παρασκευή 08:00 – 20:00 
 
 
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
 
Η Βιβλιοθήκη αποτελεί Μονάδα του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης και στεγάζεται στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας. Ως ειδική, ερευνητική στον τομέα της οικονομικής επιστήμης, στοχεύει στην υποστήριξη του έργου και των δραστηριοτήτων της Τράπεζας με υπηρεσίες πληροφόρησης και στην κάλυψη πληροφοριακών αναγκών της κοινότητας των χρηστών της.
 
 
 
Διαθέτει ένα μεγάλο, κεντρικό και ήρεμο αναγνωστήριο, το οποίο δέχεται το εξωτερικό κοινό.
Για να ενημερωθείτε για τους καταλόγους της βιβλιοθήκης μπορείτε να συνδεθείτε με αυτό το σύνδεσμο http://library.bankofgreece.gr/*gre
Η Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκεται στην οδό Πανεπιστημίου 21. Λειτουργεί από τις 9.00 έως τις 13.30
Μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 210-3202446, 210-3202522, 210-3203216
Ολες οι πληροφορίες υπάρχουν στον ιστότοπο: http://library.bankofgreece.gr/
 
ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
  
Η βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου λειτουργεί από το 1966 ως δανειστική και ανοιχτής πρόσβασης, με εξειδίκευση στους θεματικούς τομείς της Τεχνολογίας και των Θετικών Επιστημών. Αρχικά ήταν εγκατεστημένη στο δεύτερο όροφο του κτηρίου του Ιδρύματος, όμως η αύξηση του αριθμού και των αναγκών των επισκεπτών της Βιβλιοθήκης, καθώς και οι εξελίξεις στους τομείς των νέων τεχνολογιών που ενσωματώθηκαν στις υπηρεσίες της, οδήγησαν σε σημαντικές αλλαγές.
 
 
Ο χώρος της Βιβλιοθήκης επεκτάθηκε από έναν, σε τρεις ορόφους συνολικής έκτασης 1100 m2, οι συλλογές της εμπλουτίσθηκαν με έντυπο και ψηφιακό υλικό, καθώς και με καινούργιους θεματικούς τομείς, επίσης νέα τμήματα και υπηρεσίες δημιουργήθηκαν, ενώ παράλληλα αναβαθμίστηκαν οι ήδη προσφερόμενες. Σήμερα η βιβλιοθήκη προσφέρει άνετο και ευχάριστο περιβάλλον μελέτης σε χιλιάδες επισκέπτες το χρόνο. Σε καθημερινή βάση, πάνω από 200 άτομα, μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, επιστήμονες, επαγγελματίες κ.λπ. φιλοξενούνται στους χώρους της και χρησιμοποιούν ελεύθερα τα άνετα αναγνωστήρια, τους υπολογιστές και το υλικό της.
Ο ηλεκτρονικός  κατάλογος της Βιβλιοθήκης υπάρχει εδώ
Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι δανειστική. Η χρήση της είναι ελεύθερη για όλους. Οι επισκέπτες έχουν πρόσβαση στα βιβλιοστάσια και στο υλικό της και μπορούν να χρησιμοποιούν τα αναγνωστήριά της. Στα μέλη της Βιβλιοθήκης παρέχεται επιπλέον η δυνατότητα δανεισμού βιβλίων.
Ολες οι πληροφορίες για το δανεισμό βιβλίων υπάρχουν εδώ:
Βρίσκεται στη Λ. Συγγρού 387 (είσοδος από οδό Πεντέλης 11), τηλ: 210-9469600 και 210-9469631 - 32
Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 8:30 - 20:00, Παρασκευή 8:30 - 15:30,
Σάββατο 8:30 - 15:30
Ολες οι πληροφορίες για τη βιβλιοθήκη υπάρχουν στον ιστότοπο:
 
 
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ (ΑΣΟΕΕ)
 
Η Βιβλιοθήκη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ιδρύθηκε το 1928. Λειτουργεί στον α΄και στον β΄ όροφο του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου.
Η Βιβλιοθήκη συμβάλλει καθοριστικά τόσο στην κάλυψη των αναγκών για την επιστημονική πληροφόρηση της πανεπιστημιακής κοινότητας όσο και στην υποστήριξη του διδακτικού και ερευνητικού έργου, με προοπτική την αποτελεσματική της επίδραση στο οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας μέσα στο διευρυμένο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον.
 
 
Διαθέτει πλούσια και πλήρως αυτοματοποιημένη έντυπη και ψηφιακή συλλογή, η οποία είναι οργανωμένη σύμφωνα με τα διεθνή βιβλιοθηκονομικά πρότυπα, αφομοιώνοντας σε όλες τις εφαρμογές της τα επιτεύγματα της νέας τεχνολογίας. Η έντυπη συλλογή της Βιβλιοθήκης αποτελείται από 200.000 περίπου τόμους (120.000 τόμους βιβλίων, 1.583 τίτλους περιοδικών), καθώς και οπτικοακουστικό υλικό (380 CD-ROM, 1000 μικροκάρτες). Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού είναι στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, ενώ περιορισμένος αριθμός στη γαλλική και γερμανική.
Η ψηφιακή βιβλιοθήκη παρέχει πρόσβαση σε πλούσιο περιεχόμενο σε όλους τους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας που καλλιεργεί το Πανεπιστήμιο. Διαθέτει δυνατότητα για άμεση, μεθοδική και φιλική αναζήτηση και ανάκτηση περιεχομένου. Εμπλουτίζεται διαρκώς και, χάρη στην ψηφιακή μορφή της, ανταποκρίνεται λειτουργικά στην ταχύτητα και στην ποσότητα παραγωγής της νέας γνώσης. Η πρόσβαση αυτή παρέχεται μέσω 30.000 τίτλων επιστημονικών περιοδικών, 20.000 τίτλων ηλεκτρονικών βιβλίων καθώς και μέσω 15 ερευνητικών βάσεων δεδομένων.
 
 
Η Βιβλιοθήκη είναι δανειστική για τα μέλη της, σε όλες τις συλλογές της, εκτός της συλλογής των περιοδικών, σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της.
Εξυπηρετεί τις ανάγκες των χρηστών της Βιβλιοθήκης για επιτόπια χρήση των διδακτικών συγγραμμάτων και των βιβλίων έρευνας. Δίνει τη δυνατότητα 150 θέσεων μελέτης και 10 σταθμών εργασίας Η/Υ. Στην είσοδο του Αναγνωστηρίου λειτουργεί η υπηρεσία δανεισμού και διαδανεισμού των βιβλίων.
Η Βιβλιοθήκη βρίσκεται στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πατησίων 76, τηλεφωνικό κέντρο: 2108203 911
Ολες οι πληροφορίες για τη βιβλιοθήκη, υπάρχουν στον ιστότοπο: http://www.lib.aueb.gr/ 
 
 
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
 
Η σύσταση της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής αρχίζει στις αρχές του 1964, από τον Επιμορφωτικό Σύλλογο Ηρακλείου Αττικής  "Ο ΗΡΟΔΟΤΟΣ». Τη βάση των συλλογών της βιβλιοθήκης αυτής αποτέλεσε η μεγάλη δωρεά του πρώην Δημάρχου Ηρακλείου Αττικής  Θεόδωρου Κριεζή.
Η Βιβλιοθήκη έχει  σκοπό τη δημιουργία μόνιμου πνευματικού κέντρου, για την υποβοήθηση του λαού του Ηρακλείου, για μία διαρκή και εκπολιτισμένη αναγέννηση, εντός των πλαισίων της ευρύτερης έννοιας του όρου «Ελληνική Παιδεία».
 
Ο εμπλουτισμός της βιβλιοθήκης δεn γίνεται  μόνο με αγορές αλλά όπως συνεχίζεται και μέχρι σήμερα και με δωρεές τις οποίες πρόσφεραν διάφοροι Οργανισμοί, Ιδρύματα, Εκδοτικοί Οίκοι, Τράπεζες αλλά και φυσικά πρόσωπα. Επίσης δέχεται και προβαίνει σε ανταλλαγές βιβλίων.
Η Βιβλιοθήκη σήμερα , είναι διαμορφωμένη κατάλληλα και πλήρως εξοπλισμένη και περιλαμβάνει τα παρακάτω τμήματα: α) Τμήμα Καταλόγου, β) Τμήμα Πληροφόρησης/Δανεισμού, γ) Τμήμα Αναγνωστηρίου ενηλίκων (20 θέσεων) δ) Παιδικό Τμήμα με αναγνωστήριο (8 θέσεων), ε) Τμήμα Internet (6 θέσεων με γραμμή ADSL) και στ) Τμήμα Γραμματείας.
 
 
 
Στο χώρο του Αναγνωστηρίου παρέχεται η δυνατότητα ασύρματης (WiFi) πρόσβασης στο διαδίκτυο.
Η συλλογή της ανέρχεται σήμερα στους 27.600 τόμους μεταξύ των οποίων υπάρχουν αρκετά χαρακτηριζόμενα ως σπάνιες και πολύτιμες εκδόσεις.
Υπάρχει ανοιχτή πρόσβαση στη συλλογή που καλύπτει όλο το φάσμα των επιστημών. Επίσης διαθέτει 40 τίτλους περιοδικών εκ των οποίων οι 7 τίτλοι είναι συνδρομές και 50 τίτλους βιβλίων με τη μέθοδο Braille.
Είναι δανειστική για όλο το υλικό της εκτός από τα πληροφοριακά (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά), τα σπάνια βιβλία και τα περιοδικά που είναι μόνο για εσωτερικό δανεισμό. Τα μέλη της ανέρχονται στα 9.921 (Μάιος 2012).
Οι πληροφορίες για τον κατάλογο υπάρχουν εδώ: http://www.iraklio-library.gr/catalogue.html
Εδω μπορείτε να βρείτε όσα χρειάζονται για τα έντυπα εγγραφής σας http://www.iraklio-library.gr/info.html
Ωράριο Λειτουργίας: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΜΑΙΟΣ: Δευτέρα - Παρασκευή : 09.00-15.00, Δευτέρα & Τετάρτη : 17.00-20.00, ΙΟΥΝΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Δευτέρα - Παρασκευή : 09.00-15.00
Η Βιβλιοθήκη βρίσκεται στην Κουντουριώτου 18Α & Νεότητος,  Ηράκλειο Αττικής τηλ.: 2102826276 -
Ολες οι πληροφορίες για τη βιβλιοθήκη υπάρχουν στον ιστότοπο: http://www.iraklio-library.gr/
 
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
 
Το 1874, ο Δημήτριος Στ. Μαυροκορδάτος δωρίζει στο Δήμο Πειραιά περισσότερους από 4.000 τόμους. Ετσι ξεκινά η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά.
Από το 2004 βρίσκεται σε σύγχρονο  επταόροφο κτήριο, στο κέντρο του Πειραιά.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη εμπλουτίζεται με σταθερούς ρυθμούς, λειτουργεί καθημερινά και εξειδικευμένο προσωπικό εξυπηρετεί μεμονωμένους αναγνώστες (μαθητές, φοιτητές, ερευνητές κλπ.), ομάδες μαθητών συνοδευόμενους από εκπαιδευτικούς, καθώς και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο που αναζητά πληροφορίες και βιβλία.
 Ανάμεσα στις συλλογές της υπάρχουν εκτός των άλλων και η  παλαιά συλλογή,  το σύνολο του έντυπου υλικού που καλύπτει τη χρονική περίοδο 1600-1920.
Η συλλογή αυτή συγκεντρώθηκε από δωρεές παλαιών επιφανών Πειραιωτών (Δ. Μαυροκορδάτου, Ο. Σκυλίτση, Λουκά Ράλλη, Αργ. Φιράλδη, Κάρλ Ράϊγχολντ, Δημήτριου Ρετσίνα κ.ά.).
Περιλαμβάνει επίσης και τις ιδιαίτερες συλλογές των Παλαιτύπων, των Χειρογράφων και των Χαρτών.
Διαθέτει αναγνωστήριο 35 θέσεων.
Το Δανειστικό Τμήμα  διαθέτει προς δανεισμό στο αναγνωστικό κοινό περισσότερους από 18.000 τίτλους βιβλίων.
Στον κατάλογο της μπορείτε να αναζητήσετε τα βιβλία που θέλετε. Επίσης διαθέτει παιδικό τμήμα.
Ο κανονισμός δανεισμών βιβλίων υπάρχει στο: http://84.205.225.194/Default.aspx?tabid=508&language=en-US
Βρίσκεται στη συμβολή των οδών  Ελευθερίου Βενιζέλου 22 και Κολοκοτρώνη, στον Πειραιά.
Λειτουργεί: Δανειστικό τμήμα, ΔΕΥΤΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08.00-19.30 και Αναγνωστήριο, ΔΕΥΤΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08.00-14.30
Ολες οι πληροφορίες υπάρχουν στον ιστότοπο: http://84.205.225.194/Default.aspx?alias=84.205.225.194/library 
 
 
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
 
H Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Περιστερίου, είναι μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής.
Σκοποί και στόχοι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης είναι να προωθεί χωρίς πολιτικές, θρησκευτικές, φυλετικές και άλλες διακρίσεις την εξάπλωση της γνώσης , της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και να καθιστά εφικτή την πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφορία .
Στεγάζεται στο  ιστορικό πέτρινο κτήριο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου. Διαθέτει αναγνωστήριο, παιδικό τμήμα, μουσική βιβλιοθήκη, το ιστορικό αρχείο του Δήμου Περιστερίου, φωτογραφικό Αρχείο, ενώ εκεί στεγάζεται και το Δημοτικό ελεύθερο πανεπιστήμιο.
Η Βιβλιοθήκη είναι δανειστική. Εχει wi-fi. Εχει 8 προς το παρόν θέσεις ανάγνωσης. Είναι γενική βιβλιοθήκη με περισσότερους από 10.000 τόμους βιβλίων.
 
 
Διαθέτει Λέσχη ανάγνωσης, η οποία λειτουργεί μια φορά το μήνα.
Οι πληροφορίες υπάρχουν εδώ : http://www.dvivlper.gr/index.php/home-3/lesxi-anagnosis
Διεύθυνση: Σκρα 62 και Αδριανουπόλεως τηλ: 210-5716057, 210-5716069
Λειτουργεί κάθε πρωί 8:00 έως 15:00 μ.μ., και απογεύματα,  Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή 17:00-20:00 μ.μ.
 Ολες οι πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα: http://www.dvivlper.gr/ 
 
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΟΡΩΠΙΟΥ
 
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη-Κορωπίου ιδρύθηκε με τη δωρεά του αντιναύαρχου Σταύρου Παπανικολάου και λειτουργεί από το 1961. Το 2002 ξεκινά η υλοποίηση ενός προγράμματος εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης της Βιβλιοθήκης, μέσω του οποίου πραγματοποιούται προσλήψεις βιβλιοθηκονόμων, προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού, μηχανοργάνωση και εμπλουτισμός της συλλογής.

Σκοπός της Δημοτικής Βιβλιοθήκης είναι να προσφέρει σε όλους τους πολίτες αδιακρίτως, πηγές και υπηρεσίες για την πληροφόρηση, την εκπαίδευση, την πολιτιστική ανάπτυξη και την ψυχαγωγία. Ιδιαίτερα επιδιώκει να εξυπηρετεί τα παιδιά και τις ασθενείς ομάδες του πληθυσμού (άτομα με αναπηρίες, μειονότητες, κτλ.). Για το σκοπό αυτό η Βιβλιοθήκη:
Διαθέτει δυο μοντέρνους, ευρύχωρους και φιλικούς χώρους αναγνωστηρίου, μια Αίθουσα Εκδηλώσεων χωρητικότητας 70 ατόμων και στο υπόγειο φιλοξενεί το Λαογραφικό Μουσείο του Λυκείου Ελληνίδων Κορωπίου, με το οποίο συνεργάζεται στενά.
Διαθέτει μεγάλη συλλογή βιβλίων και περιοδικών (περ.22.000), οπτικοακουστικό υλικό για εκπαιδευτική και ψυχαγωγική χρήση (βιντεοκασέτες, CD-ROM, CD μουσικής, DVD κινηματογραφικών ταινιών) καθώς και επιτραπέζια παιχνίδια
 Είναι δανειστική,  σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας
Εξυπηρετεί δωρεάν το κοινό που την επισκέπτεται σε ό,τι αφορά τη συλλογή της και το Διαδίκτυο
Συνεργάζεται με τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου, με φορείς εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς καθώς και με μη κυβερνητικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, διοργανώνοντας ποικίλες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
Βρίσκεται στην οδό Παπασιδέρη 13 (Πεζόδρομος) ,  Κορωπί - τηλ. 210 6626295
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα: - Παρασκευή 10.00-17.30
 
Ολες οι πληροφορίες για τη βιβλιοθήκη υπάρχουν στον ιστότοπο: http://www.koropilib.gr/default.asp?node_serial=001001001001&node_id=110
 
 
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΥΡΩΝΑ
 
Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί από το 1989 με πρωτοβουλία του Δήμου Βύρωνα. Αρχικά εντασσόταν στις λειτουργίες του Πνευματικού Κέντρου και στεγαζόταν στο χώρο του Ταπητουργείου, στο Στέκι Νεολαίας.
Στην βιβλιοθήκη υπάρχουν 5.857 τίτλοι βιβλίων που καλύπτουν πολλά θέματα όπως:
Λογοτεχνία (ελληνική και ξένη), φιλοσοφία, τέχνες, ψυχολογία, κοινωνιολογία, ιστορία, θέατρο, χρονογραφήματα, λεξικά, βιογραφίες, παιδικά βιβλία κ.ά.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι δανειστική, ενώ παράλληλα υπάρχει και αναγνωστήριο που φιλοξενεί όσους θέλουν να μελετήσουν στο χώρο της.
Για να γίνει κάποιος μέλος της Βιβλιοθήκης πρέπει να κατοικεί στο Βύρωνα και να προσκομίσει την αστυνομική του ταυτότητα και ένα πρόσφατο λογαριασμό του ΟΤΕ.
 
Βρίσκεται στην οδό Καισαρείας και Κυδωνιών 122, τηλ: 210 7640072
Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή: 08:00 - 14 :00, Τετάρτη, Πέμπτη: 08:00 - 14 :00 και 17:00 - 20:30, Σάββατο: 08:00 - 13:30.
Ολες οι πληροφορίες για τη βιβλιοθήκη υπάρχουν στον ιστότοπο: http://www.dimosbyrona.gr/article.php?cat=56 
 
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΣΤΙΑΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
 
Η βιβλιοθήκη της 'Εστίας Νέας Σμύρνης' είναι εθνικού, ιστορικού, πολιτιστικού, λαογραφικού και κυρίως Μικρασιατικού περιεχομένου και αριθμεί περί τους 60.000 τίτλους, εκ των οποίων οι 40.000 είναι ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου και οι 20.000 Μικρασιατικού περιεχομένου, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι τεκμήρια σπάνια, μοναδικά, μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας, στα οποία εντρυφούν εκατοντάδες ερευνητές και μελετητές ετησίως, οι οποίοι ενδιαφέρονται επιπλέον και για την ιστορική και πολιτιστική δραστηριότητα του Ελληνισμού της Ανατολής. Η συλλογή της προέκυψε κυρίως, από κληροδοτήματα Μικρασιατών προσφύγων καθώς και από δωρεές.
Η βιβλιογραφία που έχει συγκεντρωθεί σχετικά με την Μικρασιατική Εκστρατεία περιλαμβάνει:
- 8.000 περίπου αριθμημένα Έγγραφα του 'Αρχείου της Ανατολής' συμπεριλαμβανομένων των κωδίκων.
- 500 Φωτογραφίες της Μικρασιατικής Εκστρατείας.
- 100 Χάρτες της Μικρασίας και της γηγενούς Ελλάδος.
- 80-90 Φωτογραφίες από τη Σμύρνη και τη γύρω περιοχή (οι οποίες αυτή τη στιγμή κοσμούν τους χώρους της Βιβλιοθήκης, δωρεά του Μ. Μεγαλοκονόμου, προσωπικού φωτογράφου του Ελ. Βενιζέλου).
- Σμυρναϊκά κάρτ ποστάλ.
- Ημερολόγια Ανατολίτικα – Μικρασιατικά.
- Εφημερίδες και Περιοδικά της Πόλης και της Σμύρνης.
- Πολύτιμες και σπάνιες εκδόσεις του ευρύτερου Μικρασιατικού χώρου.
- Συλλογή από Καραμανλίδικα (βιβλία στη τουρκική γλώσσα με ελληνικούς χαρακτήρες).
Στους 20.000 τίτλους Μικρασιατικού περιεχομένου συγκαταλέγονται και τίτλοι της Σύγχρονης Μικρασιατικής Ιστορίας.  
 
 
 
Η βιβλιοθήκη συγκεντρώνει στη συλλογή της και τα προσωπικά αρχεία επιφανών Μικρασιατών. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο Χειρόγραφο Αρχείο του Συλλόγου της «Ανατολής» και στο φωτογραφικό αρχείο του Κώστα Μισαηλίδη (πολεμικού ανταποκριτή στη Μικρασιατική Εκστρατεία).
Επίσης, διαθέτει μια σειρά από σπάνιες και παλαιές εκδόσεις Λειψίας, Βενετίας, Κωνσταντινουπόλεως, Παρισίων και Σμύρνης.
Η μοναδική και σπάνια συλλογή τεκμηρίων της Βιβλιοθήκης σε βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, χάρτες, φωτογραφίες, Καραμανλίδικα, ημερολόγια, χειρόγραφα αρχεία , της προσδίδει ένα μοναδικό χαρακτήρα.
Για την συντήρηση των παραπάνω υφίσταται ειδικό τμήμα συντηρήσεως και βιβλιοδεσίας.
Επί πλέον, η 'Eστία Νέας Σμύρνης' βραβεύει βιβλία και ερευνητικές διατριβές Μικρασιατικού περιεχομένου, ανά τριετία, προκηρύσσοντας Πανελλήνιο διαγωνισμό. Bραβεύει αριστούχους μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαιδεύσεως της πόλεως της Νέας Σμύρνης, για την επιμέλεια, την χρηστοήθεια και τις επιδόσεις τους στα μαθήματα.
Η Βιβλιοθήκη δεν είναι δανειστική. Μπορείτε να μελετήσετε στο αναγνωστήριο. Δεν υπάρχει Wi-Fi.
ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ, Κ.ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 1,τηλέφωνα : 210-9333702, 210-9330274, 210-9327351
Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00π.μ. έως 14.00
Ολες οι πληροφορίες για την βιβλιοθήκη στον ιστότοπο: http://www.estia-ns.gr/page.asp?pid=5 
 
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΟΥ- ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Τον Δεκέμβριο του 1993 ο Κωνσταντίνος Λασκαρίδης ιδρύει τη Βιβλιοθήκη «ΚΑΙΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ» στη μνήμη της συζύγου του.  
Η Βιβλιοθήκη σήμερα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργική ανάπτυξη. Η Γενική Συλλογή της περιλαμβάνει 37.000 τίτλους βιβλίων και καλύπτει θεματικά ένα μεγάλο εύρος επιστημονικών ενδιαφερόντων, σε συνδυασμό με κλασική και σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, καθώς και όλο το φάσμα της ξένης λογοτεχνίας. Διαθέτει επίσης λογοτεχνικά και επιστημονικά περιοδικά, οπτικοακουστικό, πληροφοριακό και αρχειακό υλικό. Η παιδική και εφηβική συλλογή είναι πλούσια, καλύπτει όλες τις ηλικίες και διαθέτει 8.500 τίτλους.
Σημαντικός είναι και ο αριθμός των βιβλίων που δωρίζονται και ανέρχονται στους 8.189 τίτλους, εξαιρουμένων άλλων βιβλιοθηκών που περιήλθαν στο Ίδρυμα, μέρος των οποίων σύντομα θα ενσωματωθεί στη Γενική Συλλογή της Δανειστικής Βιβλιοθήκης.
 
Στεγάζεται η Ναυτική Βιβλιοθήκη, η Βιβλιοθήκη Ναυτικού Δικαίου του Baron Leo Delwaide και συλλογές βιβλίων, οι οποίες αποτελούν μέρος της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος. Συγκεκριμένα η συλλογή της Ελένης Αρβελέρ, του Κ.Θ. Δημαρά και των Γιολάντας Τριαναταφυλλίδου – Baladie και Raoul Baladie.
 
Η Βιβλιοθήκη διαθέτει χώρο αναγνωστηρίου, αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών, παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο (wi-fi) και της on line πρόσβασης σε όλους τους τίτλους της μέσω της ιστοσελίδας της Βιβλιοθήκης www.laskaridou.gr.
Ολες οι πληροφορρίες για τα βιβλία και για το πως θα γίνετε μέλος υπάρχουν εδώ: http://www.laskaridou.gr/search-library.php
Η βιβλιοθήκη και τα κτήριά της: 
Πραξιτέλους 169 & Μπουμπουλίνας, 185 35 Πειραιάς:  Σημαντικές Συλλογές βιβλίων, Εκπαιδευτικά Προγράμματα, Εκδηλώσεις, Έκθεση έργων του Ζωγράφου Δημήτρη Περδικίδη, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα City University of London
Ωράριο: Δευτέρα – Παρασκευή 9.00 – 17.00, τηλ. 210 4297540-1-2
2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, 185 35 Πειραιάς: Συλλογή Αντικειμένων Ναυάρχου Nelson, Ναυτική Συλλογή, Σημαντικές Συλλογές βιβλίων, Εκπαιδευτικά προγράμματα, Εκδηλώσεις
Ωράριο: Δευτέρα – Παρασκευή 9.00 – 17.00, τηλ. 210 4523937
Κουντουριώτου 173, 185 35 Πειραιάς: Δανειστική Βιβλιοθήκη, Παιδικό Τμήμα Δανειστικής Βιβλιοθήκης, Ναυτική Βιβλιοθήκη, Βιβλιοθήκη Ναυτικού Δικαίου, Σημαντικές Συλλογές βιβλίων, Αναγνωστήριο, Αίθουσα Η/Υ
Ωράριο: Δευτέρα – Παρασκευή 9.00 – 20.00, Σάββατο: 10.00 – 14.00, τηλ. 210 4100956 – 957
 
 
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ
 
Η Δημοτική βιβλιοθήκη Παλαιού Φαλήρου ιδρύθηκε το 1986. Τον πυρήνα της πρώτης συλλογής των βιβλίων αποτέλεσαν δωρεές από διάφορους φορείς, δημότες και αγορές της βιβλιοθήκης. Τον Ιούνιο του 2000 μεταφέρθηκε σε ένα τριώροφο κτίριο (όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα) στην οδό Τρίτωνος 118.
Είναι μια από τις πλέον οργανωμένες δημοτικές βιβλιοθήκες της χώρας, με πλήρως αυτοματοποιημένο και έντυπο κατάλογο. Συμμετέχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας με τη διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων και αποτελεί πρότυπο Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Στη συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκη Παλαιού Φαλήρου συγκαταλέγονται σπάνιες συλλογές και βρίσκονται προς φύλαξη στη βιβλιοθήκη μας. Υπάρχει επίσης, σπάνιο υλικό από εφημερίδες, χάρτες και περιοδικά τοπικού ενδιαφέροντος.
Η συλλογή της βιβλιοθήκης αποτελείται συνολικά από 45600 τεκμήρια.
Οι συνδρομές σε επιστημονικά και ποικίλης ύλης περιοδικά.Το σύνολο των βιβλιογραφικών εγγραφών της, είναι 45537.
Η είσοδος στο αναγνωστήριο με σκοπό τη μελέτη είναι ελεύθερη.
Η χορήγηση βιβλίων στους αναγνώστες - μέλη γίνεται ύστερα από εγγραφή των στοιχείων τους με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας η διαβατηρίου.  
Ο δανεισμός και η επιστροφή των βιβλίων γίνεται πάντα με την επίδειξη της κάρτας μέλους, η οποία είναι αυστηρά προσωπική.
Τα λεξικά και οι εγκυκλοπαίδειες όπως και τα βιβλία γενικών πληροφοριών, οι σπάνιες εκδόσεις, τα περιοδικά, cd Rom, αρχεία, πολύτιμα έργα και χειρόγραφα δεν δανείζονται. Χρησιμοποιούνται επί τόπου και αμέσως μετά τη χρήση τους, τοποθετούνται από τον βιβλιοθηκονόμο στη θέση τους. Ολες οι πληροφορίες σχετικά με τους δανεισμούς υπάρχουν εδώ
Ολες οι υπηρεσίες της βιβλιοθήκης παρέχονται δωρεάν.
Ωρες λειτουργίας καθημερινά:08.00π.μ.- 21.00 μ.μ.
Διεύθυνση : Tρίτωνος 118, Τηλέφωνο : 210-9812390, 210-9883588
Ολες οι πληροφορίες για τη βιβλιοθήκη υπάρχουν στον ιστότοπο: http://www.palaiofaliro.gr/Default.aspx?lang=1&id=988&nt=19
 
Πηγή: lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου