Δευτέρα, 2 Απριλίου 2012

Αντίο ΟΕΔΒ!

Ο ΟΕΔΒ κλείνει, ο γνωστός "Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων" ή ακόμα γνωστότερος ως "Ο Δάσκαλος Είναι Βλάκας" αν διαβαστούν τα γράμματα του αρτικόλεξου κάθετα, καταργείται. Μας συντρόφεψε για χρόνια, τόσο ως μαθητές, όσο και μετά ως δασκάλους. Τον αποχαιρετούμε, λοιπόν, αντιγράφοντας το παρακάτω κείμενο, με ένα κόμπο στο λαιμό και του ευχόμαστε να παραμένει πάντα στις αναμνήσεις μας.
________________________________________________


αναδημοσίευση από [εκεί]
Ένα συγκινητικό «αντίο» απευθύνουν στην εκπαιδευτική κοινότητα οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών βιβλίων (ΟΕΔΒ), που καταργείται επισήμως από σήμερα [χτες], 31 Μαρτίου 2012, με το νόμο 3966/2011 άρθρο 33.

Στην ανακοίνωσή τους (δες εδώ) μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: «Μετά από 75 χρόνια η κουκουβάγια της σοφίας και της αρετής "πετάει μακριά", γιατί κάποιοι αποφάσισαν ότι δεν έχει θέση στη σύγχρονη εκπαίδευση. Η μόρφωση θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά. Το… μέλλον είναι μόνο το ''ηλεκτρονικό βιβλίο'' και οι "διαδραστικοί πίνακες"» (…) «Οι εργαζόμενοι στον Ο.Ε.Δ.Β. που όλα αυτά τα χρόνια εξέδωσαν και διένειμαν τρία (3) δισεκατομμύρια βιβλία σε εκατομμύρια μαθητές, αποχωρούν περήφανοι για τη συμβολή τους στη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, για τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος (μέσο κόστος κάθε βιβλίου 0,70 €), για την απουσία διαφθοράς και διαπλοκής τους, για το ότι κατόρθωσαν να περισώσουν από τον ιδιωτικό φορέα, την ιστορία των σχολικών βιβλίων, δέκα πέντε χιλιάδες (15.000) πρωτότυπα έργα ζωγραφικής που κοσμούσαν κάποτε τα σχολικά βιβλία (Τσαρούχης, Γκίκας, Γραμματικόπουλος, Τάσος κλπ.), τριάντα χιλιάδες (30.000) βιβλία, πολλά σπάνιων εκδόσεων, που αποτελούν πλέον περιουσία του υπουργείου Παιδείας και υπάρχει ιστορική ευθύνη στην πολιτική ηγεσία να τα διαφυλάξει και αξιοποιήσει». 

Η ιστορία του Οργανισμού ξεκινά το 1937, επί δικτατορίας Ιωάννη Μεταξά, όταν με Αναγκαστικό Νόμο ιδρύεται ο Οργανισμός Εκδόσεως Σχολικών Βιβλίων (Ο.Ε.Σ.Β.). Ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου υπαγόταν στην εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, που έτσι διασφάλιζει τον έλεγχο του σχολικού βιβλίου θέτοντας εν μέρει σε ισχύ το ένα και μόνο "υποχρεωτικό βιβλίο". Τα πρώτα «Αναγνώσματα» για το Δημοτικό σχολείο όπως κι άλλα βιβλία εκδόθηκαν από τον ΟΕΣΒ το 1938-1939. Να σημειώσω ότι μέχρι την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση το 1963 μόνο το αναγνωστικό του Δημοτικού και το σύνολο σχεδόν των βιβλίων του τότε 6ταξίου Γυμνασίου ήταν του Οργανισμού, τα υπόλοιπα βιβλία ήταν του εμπορίου και όλα τα βιβλία ήταν επί πληρωμή (δες σχετικά κι εδώ).

Τη δεκαετία 1960 ο Οργανισμός μετονομάστηκε σε Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) με σκοπό την έκδοση και δωρεάν, πλέον, διάθεση των διδακτικών βιβλίων σε όλα τα δημόσια σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου και στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.

Από 1-4-2012, με τον παραπάνω νόμο (άρθρο 22 κ.ε.), τις αρμοδιότητές του τέως ΟΕΔΒ αναλαμβάνει το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.) «Διόφαντος», που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου - α, ρε ΕΣΠΑ τι μάς κάνεις...

Σε ανάμνηση, η ηλεκτρονική του βιβλιοθήκη του ΟΕΔΒ, με παλαιότερες και νεότερες εκδόσεις σχολικών βιβλίων, [εκεί].

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου