Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης του Παναχαϊκού όρους

Επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης του Παναχαϊκού όρους. Φυσικά, μόνο αν έχει καλό καιρό. Και αυτό θα γίνει, βέβαια, μόνο αν νηστέψατε, προσευχηθήκατε και παρακαλέσατε το Μεγαλοδύναμο να είναι καλός ο καιρός την Παρασκευή για να πάμε. Μια και προβλέπεται, λοιπόν, με την προϋπόθεση του καλού καιρού, επίσκεψή μας εκεί την Παρασκευή, είπα να σας βάλω μερικές πληροφορίες να πορεύεστε! Να ξέρετε που πάμε μπας και ξεστραβωθείτε και κοιτάξτε γύρω σας...

Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης του Παναχαϊκού όρους  [πηγ'η]

Το “Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης της περιοχής Natura 2000 του Παναχαϊκού όρους” στο Πουρναρόκαστρο, εγκαινιάζει σήμερα Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι, ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Γιάννης Δημαράς.

Το Κέντρο φιλοδοξεί να αναδείξει το φυσικό και πολιτιστικό πλούτο του Παναχαϊκού και να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μαθητών των σχολείων της Πάτρας και των πολιτών οι οποίοι μπορούν να το επισκέπτονται και να προσλαμβάνουν μέσω αυτού, τη γνώση που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη οικολογικής
συνείδησης η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει στην προαγωγή της πράσινης ανάπτυξης.

Το κέντρο στεγάζεται σε κτίριο που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Πουρναρόκαστρου Πατρών το οποίο παραχωρήθηκε στο Δήμο Πατρέων από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Πουρναρόκαστρου ’’Προφήτης Ηλίας’’.

Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Κέντρο Πληροφόρησης χρησιμοποιήθηκε για χρόνια ως Δημοτικό Σχολείο και από τη δεκαετία του ’80 όταν καταργήθηκε το Δημοτικό Σχολείο, στέγασε τις δραστηριότητες του “Εξωραϊστικού Συλλόγου Πουρναρόκαστρου ο Προφήτης Ηλίας”.

Η διαμόρφωση του κτιρίου ως Κέντρο Πληροφόρησης είναι αποτέλεσμα της συντονισμένης συνεργασίας της Δ/νσης Συντήρησης Κοινοχρήστων Χώρων, και Αυτεπιστασίας του Δήμου Πατρέων, του Τμήματος Πρασίνου και της ΑΔΕΠ Α.Ε.

Τη λειτουργία του κέντρου έχει αναλάβει η ΑΔΕΠ Α.Ε. – Τμήμα Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Βασικός σκοπός του Κέντρου είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των επισκεπτών της περιοχής αλλά και των ίδιων των κατοίκων καθώς και η ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου του Παναχαϊκού όρους.

Κύριες δραστηριότητες του Κέντρου είναι :
  • Προσέλκυση, υποδοχή και ξενάγηση επισκεπτών
  • Περιβαλλοντική ενημέρωση
  • Προώθηση και υποστήριξη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία
  • Διακίνηση ενημερωτικού υλικού
  • Διοργάνωση συνεδρίων, εκθέσεων, εκδηλώσεων
  • Προβολή της προστατευόμενης περιοχής σε εθνικό και διεθνές επίπεδο
  • Σχεδιασμός και οργάνωση προγραμμάτων εθελοντών
Από σήμερα τα στελέχη του Τμήματος Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΑΔΕΠ Α.Ε. θα είναι εκεί για να υποδεχτούν και να ενημερώσουν τους επισκέπτες μέσα από μία έκθεση πλούσια σε πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό.

Η γεωγραφία, η τοπογραφία, ο υδάτινος πλούτος, η χλωρίδα, η πανίδα, τα οικοσυστήματα, τα πουλιά, η ιστορία του τόπου καθώς και οι ασχολίες των κατοίκων και η καθημερινή ζωή τους σε ολόκληρο το Παναχαϊκό είναι κάποια από τα στοιχεία με τα οποία έρχεται σε επαφή ο επισκέπτης.

Στο Κέντρο Πληροφόρησης ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για τις δυνατότητες γνωριμίας με την περιοχή, τους επισκέψιμους χώρους, την πολιτιστική κληρονομιά, τις δυνατότητες αναψυχής και γνωριμίας με το φυσικό περιβάλλον, τα τοπικά προϊόντα

Παράλληλα το Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης αποτελεί εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για περιήγηση στο πανέμορφο τοπίο του Παναχαϊκού, και γνωριμία με τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής. Ο επισκέπτης ανάλογα με το χρόνο που διαθέτει αλλά και τα ενδιαφέροντά του, μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε αρκετές περιηγήσεις οι οποίες θα του προταθούν. Πανέμορφα   μονοπάτια στο βουνό, επισκέψεις στα μνημεία της περιοχής, και άλλα πολλά βοηθούν τον επισκέπτη να αντιληφθεί την ομορφιά αυτού του αξιόλογου τόπου.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην επίσκεψη μαθητών από τις περιβαλλοντικές ομάδες των σχολείων ή ολόκληρες τάξεις Σχολείων του Δήμου μας και των όμορων Δήμων, ώστε να ενημερωθούν και να προσεγγίσουν τη φύση του Παναχαϊκού όρους.
Για τη διευκόλυνση των σχολείων   του Δήμου Πατρέων η μεταφορά των μαθητών θα γίνεται με λεωφορεία 50 θέσεων που θα μισθώνονται από την ΑΔΕΠ Α.Ε.

Θα είναι δυνατή η επίσκεψη στο Κέντρο και Σχολείων εκτός Δήμου Πατρέων χωρίς να διατίθενται λεωφορεία από την ΑΔΕΠ Α.Ε.
Στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης Παναχαϊκού όρους, οι μαθητές θα ενημερώνονται από στελέχη της ΑΔΕΠ Α.Ε., θα ξεναγούνται
στην έκθεση με φωτογραφίες από το Παναχαϊκό όρος, θα παρακολουθούν ένα 10λεπτο βίντεο για το Παναχαϊκό και θα τους διανέμονται φυλλάδια με περισσότερες πληροφορίες. Εφόσον το επιτρέπει ο καιρός θα πραγματοποιείται περίπατος στο περιβαλλοντικό μονοπάτι Πουρναρόκαστρο – Ζάστοβα.

Οι ημέρες κατά τις οποίες θα λειτουργεί το Κέντρο και γίνονται οι επισκέψεις είναι Τετάρτη και Παρασκευή κάθε εβδομάδα εκτός εορτών και αργιών.
Για τις επισκέψεις θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την ΑΔΕΠ Α.Ε., Τμήμα Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης για περισσότερες πληροφορίες (Κων/νος Κωνσταντακόπουλος, Ελ. Αλεξόπουλος), τηλ. 2610361747, 22610361744, Φαξ 2610361749,e-mail : konstada@patras.gr ; info.panachaiko@gmail.com
Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης  [πηγή]
___________________________________________________________________
Τις δυνατότητες επίσκεψης που περιγράφηκαν παραπάνω εκμεταλλευτήκαμε κι εμείς. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι είμαστε τυχεροί που καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ημερομηνία επίσκεψης, δεδομένου του αυξημένου ενδιαφέροντος που υπάρχει από σχολεία του Δήμου  μας να επισκεφτούν το Κέντρο. Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε, ακόμα, και τους υπεύθυνους της ΑΔΕΠ Α.Ε, του τμήματος Περιβάλλοντος & Βιώσιμης ανάπτυξης για την κάλυψη των εξόδων μεταφοράς.

Καλή μάθηση και ανακάλυψη και διασκέδαση σε όλους μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου