Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Μουσείο Μπενάκη

Με αφορμή την αντίστοιχη εκπομπή της σειράς "Μετά-Μουσείο" για το Μουσείο της Πάτρας, που προβλήθηκε σήμερα Κυριακή στις 11/3/2012 (και που είμαι σίγουρος ότι δεν είδατε), νομίζω ότι είναι μια καλή ευκαιρία να αρχίσουμε μια καινούργια ενότητα στο "Όσα δεν προλάβαμε..." που να αφορά μουσεία.


Αρχίζουμε, λοιπόν, με το πιο "περιληπτικό" από τα μεγάλα μουσεία της χώρας, το Μουσείο Μπενάκη. "Περιληπτικό" με την έννοια ότι συμπεριλαμβάνει σε ένα μουσειακό χώρο (κτίριο) χαρακτηριστικά εκθέματα του ελληνικού πολιτισμού σε όλες τις ιστορικές του περιόδους (αρχαία, ρωμαϊκή, βυζαντινή, τουρκοκρατία, νεότερη). Συνήθως, τα μεγάλα μουσεία μας εξειδικεύονται σε μια χρονική περίοδο το καθένα. Για παράδειγμα, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αφορά την αρχαιότητα, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο έχει βυζαντινά εκθέματα, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο αναφέρεται στη νεότερη ιστορία του τόπου. Το Μουσείο Μπενάκη διαφέρει γιατί έχει "λίγο από όλα", πράγμα που αποδεικνύεται το ισχυρό του χαρτί, εκτός φυσικά από την ποιότητα των συλλογών του.

Περισσότερα στοιχεία για την ιστορία του μουσείου, τις συλλογές του και τη σημαντικότητά τους, εκτός από το βίντεο παραπάνω, θα βρείτε και στον ιστότοπο του μουσείου [εκεί].

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου